Adviesbureau Van Meijl-Verhaegh viert 25-jarig bestaan 'Ik kijk met trots terug'

Het is 1 augustus 1995. Een bloedhete dag. Met uitschieters naar de 32 graden ligt het merendeel van de bevolking aan het strand of in de tuin. Pieter van Meijl niet, hij start met veel trots op die dag zijn eigen bedrijf aan de Lambertusstraat in Someren-Eind. Boven de ijzerwarenwinkel van zijn moeder gaat de jonge Pieter aan de slag. 25 jaar later is adviesbureau Van Meijl - Verhaegh een begrip in de bouwwereld.

 

15.jpg

Pieter kan terugkijken op een bijzondere kwart eeuw. Het adviesbureau is vanaf dag één een succes. Als ondernemer twijfelt hij geen moment, hij gaat direct aan de slag met computers. Geen tekenplanken en handmatig rekenen meer. Een blik op de toekomst, dat is de instelling. Na een jaar volgt de eerste medewerker. Pieter besluit in 1997 te verhuizen naar de Hazelaar, ook in Someren-Eind, al is dit uitstapje van korte duur. In september 2000 keert hij, dan al samen met enkele personeelsleden, terug naar de vertrouwde Lambertusstraat. De ijzerwarenwinkel wordt omgebouwd tot kantoorpand zoals wij het nu kennen. Stappen durven zetten. Iets wat Pieter niet uit de weg gaat. Sterker nog, hij wil altijd vooruitkijken en denken. “Toen ik in 1995 begon, wilde ik enkel met computers werken. Daar zag ik de toekomst in. De kracht van ons adviesbureau is ‘altijd blijven vernieuwen’. Ik zal te allen tijde proberen mee te gaan met de tijd”, zegt de jubilerende ondernemer. Rond 2001 komt Pieter op het punt dat hij opnieuw een toekomstgerichte stap zet. Pieter: “Een kantelpunt. Ik had vijf mensen in dienst en de vraag rees: ga ik doorstoten naar een groot bedrijf? Ik werkte in die tijd nog zelf volop mee.” Binnen nog geen zes jaar na de opening heeft Pieter een florerend adviesbureau. Twee jaar later komt hij in contact met Verhaegh Advies uit Maasbree. “Wij kwamen in die tijd tekencapaciteit tekort en zij rekencapaciteit. Na een jaar samenwerken heb ik toen het adviesbureau uit Maasbree overgenomen en sindsdien zijn we met z’n allen een fantastisch team.” Maasbree telt inmiddels elf man personeel, Someren-Eind heeft zes werknemers op hun post zitten.

Durf

Durven ondernemen, een visie hebben, toekomstgericht denken. Eigenschappen waarover een goed ondernemer dient te beschikken. Pieter heeft in al die jaren deze eigenschappen zich eigen gemaakt. “Die wijsheid komt met de jaren”, lacht hij. “Inmiddels probeer ik als ondernemer altijd zo goed mogelijk te observeren, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Ik wil dat de sterke punten van de werknemers naar voren komen. Uiteindelijk is het dan aan de mensen zelf om deze te benutten”, vult hij aan. Ook kan de jubilerende zelfstandige zich al 25 jaar lang onderscheiden van andere bedrijven. “In een kwart eeuw hebben wij een mooie vaste klantenkring mogen opbouwen door onderscheidend te zijn. Dat is mede gelukt door goed te luisteren naar de klant en duidelijk kenbaar te maken wat wij wel en niet kunnen. De kracht is om te weten waar het plafond ligt van je bedrijf. Dat is op zich niet moeilijk, maar je moet durven zeggen als er iets niet bij je organisatie past. Die eerlijkheid is ontzettend belangrijk.”

De ontwikkelingen

Het vakgebied waarin het adviesbureau Van Meijl-Verhaegh opereert staat nooit stil. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Volgens Pieter duurt elke nieuwe ontwikkeling een goede vijf jaar om het juist neer te zetten. “Een enorme uitdaging. Ik blijf met mijn team altijd zoeken naar de nieuwste trends in ons vakgebied. Zo zijn bijvoorbeeld de houten woningen ‘het ding’ voor de komende jaren.” In een kwart eeuw heeft Pieter op allerlei gebieden genoeg meegemaakt. Een eenduidig hoogtepunt kan hij echter niet aanwijzen. “Het is misschien wat cliché, maar het complete plaatje is voor mij het hoogtepunt. Dat zal ook altijd zo blijven. Als ik dan toch iets specifieks moet benoemen is voor mij een hoogtepunt dat het stoffige imago binnen ons vak verdwenen is. Daar hebben wij met z’n allen hard aan gewerkt. Mensen zijn nu echt enthousiast om in deze business te komen werken.”

Trotse eigenaar

Pieter kijkt met trots terug op de afgelopen 25 jaar. “Wij hebben hier een prachtige organisatie staan. Ik kan met zeer veel trots terugkijken, maar ik kijk ook met trots vooruit. Wij gaan nog mooie dingen doen, en beleven binnen ons bedrijf. Op het niveau waar wij in opereren zijn we een hele goede partner voor ‘bouwend Nederland’. Ja, dat maakt mij trots”, zegt Pieter. Hoe zijn eigen toekomst eruit gaat zien weet de jubilerende eigenaar nog niet. “We gaan lekker door zoals het nu gaat. Ik ga genieten van dit jaar. Al kijk ik stiekem wel naar de volgende jaren en ga ik voorzichtig nadenken over hoe verder na mij. Al stop ik waarschijnlijk nooit met werken”, sluit Pieter lachend af.

Ga terug naar het overzicht