Erkend leerbedrijf afstuderen

Een erkend leerbedrijf waar je alle kansen krijgt om jezelf te ontplooien, dat is nog eens stage lopen. Bij Van Meijl Verhaegh kan het allemaal, van een groots afstudeerproject tot aan het realiseren van een heel nieuw script voor de bouwwereld. Voor stagiair Kai Peeters is het duidelijk: ‘Ik wil hier blijven werken’.

Het is niet zijn eerste stage bij het bedrijf. Kai Peeters kwam, wanneer de mogelijkheid daar was graag terug bij Van Meijl Verhaegh. Zo ook nu tijdens zijn afstudeerstage. Een afstudeerstage waar men u tegen zegt. Kai kreeg van Pieter de kans om onderzoek te doen naar de houtbouw en dan specifiek naar de wanden daarvan. “Houtbouw kent nogal wat repeterende werkzaamheden op het constructieve vlak en dat wil je voorkomen als bedrijf. Sterker nog, eigenlijk wil je het automatiseren”, zegt Kai. Het initiatief van het parametrisch ontwerpen kwam vanuit Pieter en Ib Glinka, constructeur bij het adviesbureau in Maasbree. Kai: “Dit legde ze bij mij neer, zodat ik onderzoek kon verrichten of parametrisch ontwerpen van meerwaarde kan hebben voor het bedrijf.

Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Kai: “Het concept is niet nieuw, maar neemt de laatste jaren in de bouw een enorme vlucht.” Bij parametrische software kan men zelf scripts maken, aan de hand van die scripts kunnen dan variabelen worden ingevuld. Zo kun je van alles creëren.

Goed voorbereid
In het afstudeerproject van Kai zitten inmiddels al flink wat uren. “Hier zijn maanden voorbereiding aan vooraf gegaan. Je moet toch kijken welk programma je het beste kunt gebruiken om een script te maken, tevens kijk je ook direct welk programma rendabel is, want dat is net zo belangrijk”, zegt Kai. Uiteindelijk kiest hij voor het softwareprogramma Grasshopper, Grasshopper zit geïntegreerd in Rhinoceros, een 3D-ontwerp programma. Uit onderzoek blijkt dat Grasshopper over een plug-in beschikt waardoor deze goed kan samenwerken met Tekla Structures, een 3D-modelleer programma dat door het bedrijf gebruikt wordt voor het uitwerken van constructies.

De voorbereiding voor Kai zat ook in het volgen van een specifieke cursus. “Ik heb een cursus gevolgd voor het ‘onder de knie krijgen van’ Grasshopper, hierdoor heb ik de basisvaardigheden opgedaan die ik hard nodig had in het project.” Naast het volgen van de cursus is het zelf schrijven van het script ook een hele uitdaging. Kai: “Het script maken duurde al drie maanden. Gelukkig kreeg ik hier alle vrijheid om iets goeds neer te zetten.”

Uitwerking
Kai heeft inmiddels behoorlijk wat bewerkstelligd. Zo ligt er nu een script waar ook rekening is gehouden met duurzaamheid. Ook zitten er allerlei extra opties in, zoals het kijken naar de goedkoopste variant. “Soms leek ik wel een ICT’er”, lacht Kai. Maar het belangrijkste is de tijdwinst die een bedrijf ermee kan boeken. “Als je de juiste afmetingen bij de hand hebt, dan heb je binnen drie seconden de uitkomst wat de beste optie is en welke stijl het meest voordelig is. Dat is een enorme winst ten opzichte van alle gegevens met de hand invullen en uitrekenen”, zegt Kai.

Toekomst
De houtbouw heeft de toekomst, vandaar dit ambitieuze project van Kai. “Wel is het voor nu even bij een wand gebleven. Een heel woonhuis berekenen had mij te veel tijd gekost in het afstudeerproject. De ambitie is er om het script verder te ontwikkelen.” Wat betreft zijn eigen toekomst: “Ik heb hier fantastische stages gehad die ik graag omzet in een vaste werkplek. Van Meijl Verhaegh richt zich namelijk op innovatie en doorontwikkeling, iets wat mij zeer aanspreekt.

26.jpg

Ga terug naar het overzicht