Een Nieuwe Golf van Duurzaam Bouwen: Ontdek de Kracht van Houtbouw

In een tijd waarin duurzaamheid hoog op de maatschappelijke agenda staat, wint houtbouw steeds meer terrein als bouwstijl. Deze opkomst wordt niet alleen gedreven door een groeiend bewustzijn van duurzaamheid, maar ook door de intrinsieke passie van vakmensen in de bouwindustrie.

84.jpg

Houtbouw omvat de constructie van gebouwen met hout als voornaamste bouwmateriaal. Het is onderverdeeld in twee belangrijke categorieën: houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Hoewel beide methoden dezelfde keuze voor gevelafwerking delen, verschillen ze in hun constructieve aanpak. Houtskeletbouw gebruikt een houten frame dat wordt gevuld met isolatie, terwijl houtmassiefbouw massief hout als dragende muren heeft, met externe isolatie voor een zichtbaar houten interieur.

Velen constructeurs, waaronder Jens Leenders en Ib Glinka van Adviesbureau Van Meijl-Verhaegh, delen hun enthousiasme voor houtbouw. Ib benadrukt dat houtbouw niet alleen technisch succesvol is, maar ook een persoonlijke voorkeur heeft. In Nederland, waar baksteen van rivierklei traditioneel de bouw domineert, zien ze nog een weg te gaan in de adoptie van houtbouw, maar de groeiende belangstelling is onmiskenbaar.

Constructeurs uit het hele land ervaren dagelijks de uitdagingen en beloningen van hun werk in houtbouw. Volgens experts komt het aan op details, en geeft werken met hout een warm gevoel. Steeds meer bedrijven hebben groeiende interesse in houtbouw, vooral omdat dit ook een milieuvriendelijke bouwmethode is. Houtbouw biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijkere look, maar ook voordelen zoals betere isolatie, minder onderhoud en eenvoudige verwerking, wat met name gunstig is voor kleinere bouwbedrijven.

Snellere bouwtijden
Naast de eerder genoemde voordelen biedt houtbouw ook aanzienlijke tijdwinst in de bouwsector. Vooral in de woningbouw kan de bouwtijd aanzienlijk worden verkort door te kiezen voor hout, omdat het zich goed leent voor prefabricatie. Ondanks mogelijk hogere kosten verwachten Jens en Ib een gestage groei in de houtbouw, met de opmerking dat Nederland nog een inhaalslag te maken heeft ten opzichte van landen met overvloedige bossen, zoals Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië.

Hoewel staal en beton hun plaats zullen behouden, ziet men in Nederland een verschuiving naar een meer gelijk speelveld tussen traditionele en houtconstructies. Bedrijven herkennen de talrijke voordelen van houtbouw en streven ernaar een totaalpakket van A tot Z te kunnen aanbieden. 

Houtbouw biedt dus niet alleen een duurzame toekomst, maar ook een sector vol vakmanschap en groei. Voor de experts is elke dag in de wereld van houtbouw een nieuwe kans om hun liefde voor het vak te uiten en bij te dragen aan de evolutie van de bouwindustrie in Nederland. Ook bij Adviesbureau Van Meijl-Verhaegh kan men terecht met alle vragen over houtbouw..