Versnelling Richting Energietransitie 2030: Enexis in de Voorhoede

In de ambitie om Nederland tegen 2030 zoveel mogelijk energieneutraal te maken en dit proces in 2050 af te ronden, staat netbeheerder Enexis voor een grote uitdaging. Samen met vele partners richten ze zich op de toekomst van energievoorziening.

83.jpeg

Als een van de zeven regionale netbeheerders in Nederland is Enexis verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het energienet. Hun kerntaak omvat ook het transport van energie vanaf hoogspanningsstations naar woningen en bedrijven. Echter, de energietransitie vereist niet alleen aanzienlijke investeringen, maar ook een capaciteitsuitbreiding.

Met ongeveer 60 hoogspanningsstations in de provincies Noord-Brabant en Limburg staat Enexis voor de taak om 90 procent van deze stations in de komende 10 jaar uit te breiden. Dit lijkt een formidabele opgave, vooral gezien de afhankelijkheid van Tennet, de eigenaar van alle hoogspanningsmasten in Nederland en Duitsland. De ontwikkelingen gaan momenteel sneller dan Enexis kan bijhouden, waardoor de druk op capaciteit toeneemt.

Om proactief de uitdagingen van de energietransitie aan te pakken, werkt Enexis met verschillende partners samen, waaronder Adviesbureau Van Meijl-Verhaegh. Deze samenwerkingen hebben geleid tot aanpassingen aan verschillende hoogspanningsstations. Een illustratief voorbeeld is het project in Moerdijk, waar een verouderde installatie binnen een bestaand gebouw werd vervangen door een geheel nieuwe installatie. Deze succesvolle samenwerking heeft Enexis geholpen om constructieve uitdagingen aan te gaan en projecten met voldoening te realiseren.

Uitdagingen en investeringen
Enexis streeft ernaar om tegen 2030 te voldoen aan de overheidsnormen, ondanks de praktische uitdagingen en het tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector. De organisatie benadrukt dat de overheid soms te weinig begrip heeft voor de complexiteit van de energietransitie. Ondanks miljoeneninvesteringen in de komende jaren blijft Enexis voorzichtig met publiek geld omgaan en streeft het naar verantwoorde en rendabele investeringen.

Toekomst
In deze periode van verandering en uitdaging zetten Enexis en Van Meijl-Verhaegh zich gezamenlijk in voor de energietransitie. Met een toekomstgerichte visie en een gezamenlijke inspanning kijken ze vooruit, vastberaden om een duurzame en efficiënte energievoorziening voor Nederland te realiseren.